Македонският посланик в България трябва да бъде обявен за персона нон грата. Това препоръча пред bTV евродепутатът Димитър Стоянов в коментар на решението на македонския съд окончателно да отнеме родителските права на Спаска Митрова след 5-годишна съдебна битка с бившия й съпруг.

По думите на Стоянов българската държава трябва да реагира незабавно – не само заради скандалния случай със Спаска и отнетата й дъщеря Сузана, но и заради нанесения побой над българския посланик в Скопие в началото на май.

Снимка: Архив
Снимка: БГНЕС

„Нека да видим дали на Македония й стиска да си развали отношенията с още една страна от ЕС и то с важен съсед. Очаквам незабавно да реагира президентската институция – независимо дали държавният глава Плевнелиев или вицепрезидентът Попова, която има нужните правомощия. Трябва на дъщерята на Спаска – Сузана, да бъде даден статут на политическо убежище, докато е още при майка си, след което да се изиска официалното й прехвърляне в България”, заяви евродепутатът.

По думите му Спаска Митрова трябва да предаде детето си на бившия си съпруг в Македония на 2 юли, като дотогава властите у нас имат време да реагират, смята Стоянов.

Казусът "Спаска Митрова" се превърна в политически  заради българското гражданство на жената. Тя прекара три месеца в македонски затвор заради жалба на бившия й мъж, който твърдеше, че не може да вижда дъщеря си.