Македонският професор подаде оставка от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, съобщава скопската телевизия „Канал 5“.

Пред медията професор Ванчо Георгиев посочва като мотив за решението си, че комисията е била подложена на силен политически натиск от ръководството на Министерството на външните работи и че без негово съгласие е била приета промяна в учебника по история в раздела за цар Самуил.

„Напоследък има открити опити за политическо влияние върху работата на Комисията, чиято кулминация бе през първия работен ден (21 октомври 2021 г.) на XV редовно заседание чрез пряка намеса в професионалната работа от страна на висш служител в Министерство на външните работи (на Северна Македония)“, пише Герогиев.

По думите му „в македонската част на Комисията бе направено отклонение от установените принципи за консенсусно вземане на решения по всички въпроси, при което споразумението, постигнато на координационната среща на 20.10.2021 г., не беше спазено“.

Георгиев подчертава, „че изготвените и разменени, приети и разменени вчера проекти-идеи от македонската част на Комисията за препоръки за учебници за VII клас в македонските учебници са без мое съгласие“.

Според него „мненията, демонстрирани на последното заседание от останалите членове на македонската част на Комисията, не само противоречат на приетата на 29 юли 2021 г. резолюция на македонския парламент, която установява червените линии в преговорите между Република Северна Македония и Република България, но и на македонските национални интереси“.

Георгиев призовава „членовете на Комисията, които от време на време споделят подобни виждания и ценности с мен, да не „огъват гръбнака“.

Министерството на външните работи никога не е оказвало натиск върху съдържанието на разговорите и на решенията, които вземат членовете на Комисията по исторически и образователни въпроси с Република България. Това заяви по повод твърденията на Георгиев македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от БГНЕС.

По отношение на обвиненията за оказван натиск, министърът каза, че външнополитическото ведомство е координатор и ръководи процеса на разговорите с България, както и че е компетентната институция за прилагането на Договора от 2017 г. Що се отнася до работата на комисията по исторически и образователни въпроси, МВнР подпомага логистично нейната работа и затова заседанието се провежда в сградата на министерството.

Председателят на македонската част на комисията Драги Георгиев потвърди напускането на един от членовете, но заяви, че работата на комисията продължава.