За четвърти пореден ден близки на деца с увреждания протестират с искане за оставка. Протестът започна малко след 17 часа пред Министерския съвет.

Протестиращите решиха да блокират кръстовището на „Мария Луиза” и „Тодор Александров”. След това те се върнаха отново пред Министерския съвет. Хората скандираха „Оставка” и обавиха, че ще продължат да протестират и утре.

Междувременно още три комисии в парламента дадоха зелена светлина на двата ключове законопроекта за хората с увреждания и за личната помощ.

Снимка: Ладислав Цветков

Един от текстовете в законопроекта за хората с уврежданията предизвика напрежение, а именно Националният съвет за интеграция на  хората с увреждания да се оглавява от ресорния вицепремиер. В настоящата ситуация това е Валери Симеонов, чиято оставка се иска от протестиращите.

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е консултативен орган,  в момента председател е социалният министър. При промяната позицията се заема от ресорния вицепремиер – Валери Симеонов

„Полезният ход е той да не е вицепремиер съвсем скоро”, казва майка на дете с увреждане.

Снимка: Ладислав Цветков

Предложението е записано в проекта преди четири месеца, когато никой не е искал оставката на Валери Симеонов. За да се вдигне нивото на отговорност, в законопроекта е записано още, че Агенцията за хората с увреждания, става държавна – към министерския съвет.

Възможността Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания предизвика и политически реакции. От ГЕРБ дойде заявката, че между двете гласувания на законопроекта, може да се върне старото положение.

Според управляващите идеята е била да се вдигне нивото на координация на политиките за хората с увреждания – да я осъществява не министър, а вицепремиер.

„Визирано е не името на Валери Симеонов а вицепремиер. Между първо и второ четене ще има промени на този текст”, обяви Светлана Ангелова, зам.-председател на парламентарната социална комисия.

Снимка: Ладислав Цветков

Промени между първо и второ четене са възможни, обещават и ГЕРБ, и опозицията.

За опозицията идеята Валери Симеонов да застане начело на съвета е недопустима.

„Ние не трябва да променяме закона, трябва да сменим вицепремиера, коментира лидерът на „Воля” – Веселин Марешки.

И партньорите на НФСБ не бяха оптимистично настроени. От НФСБ традиционно защитиха председателя си. В сряда вечерта е имало среща на лидерите в малката коалиция, но резултатите от нея още не са известни.