Напрежението между национално представените организации на хората с увреждания и протестиращите майки ескалира, след като днес двете страни си размениха тежки обвинения за усвояването на огромни суми с цел, различна от това тежко болните деца да живеят по-добър живот.

Днес организациите от една страна призоваха за обединение в името на законови промени, а от друга обявиха, че имат данни, че протестните лагери са платени. И попътно се наредиха до Валери Симеонов и Цветан Цветанов, като подкрепиха пътувалата за 8300 лв. по време на протеста зам.-министърка Росица Димитрова.

„Сигналите са няколко. По-скоро се позиционира върху социални проекти, които са финансирани от чужди фондации и други финансови институции. Притеснителното, което аз прочетох в материалите е, че част от тези ресурси са отишли за финансиране на протести. Става въпрос за над 1 млн. лв”, обяви пред bTV Адриана Стоименова от Националния съвет за интеграция на хора с увреждания.

Майките от палатковия лагер отрекоха и заявиха, че платените всъщност са национално представените неправителствени организации, които получават държавна субсидия. За тази година тя е почти 4,5 милиона лева за 20 организации.

Една от протестиращите, Вера Иванова, беше лаконична: „Не знам колко повече могат да ударят дъното тези национално представени организации. Те са инжектираните и финансираните от държавата, усвоили са милиони през годините, за да бъдем на дъното”.

Омбудсманът Мая Манолова, която заедно с майките написа Закон за личната помощ, който не се одобрява от организациите, обяви, че е готова да отговори с оставката си на твърденията, че се възползва от недоволството.

„Да решат проблема на майките чрез приемането на трите закона – за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания. Плюс това: законът за частния фалит и свръхправомощията на банките, които се искат от 80% от гражданите – и нямат проблем, имат моята оставка”, заяви пред bTV тя.

Крикет на маса е социална услуга за хора с увреждания, която се предоставя от Центъра за спихологически изследвания. Александър Дубина работи като рехабилитатор в центъра. И той, и съпругата му, и дъщеря му са с увреждания.„Разделяй и владей. Колкото сме по-разделени, толкова сме по-лесни за манипулация”, смята Александър.