Майката на застреляния при преследване от полицията след сигнал за нападение и обир Светльо Младенов - с призив от ефира на bTV. Тя поиска справедливо разследване на случая. Според експерти, следствието трябва да установи дали полицаят, който рани смъртоносно 18-годишния младеж, е можел да действа и по друг начин.

Майката на Светльо разказа пред bTV, че той никога не е бил агресивен.

„Сега трябваше да бъде 12 клас, работеше през лятнатта ваканция и живееше съвсем спокоен живот. Светльо никога не е бил обвиняем, никога не е бил заподозрян и никога не е бил задържан“, каза Мария Богданова, майка на убития.

Подробности за инцидента разбира два дни по-късно.

„Патолога ни каза: Вашето дете е починало от прострелна рана в гърба, която има вход в гърба и изход отпред през белия дроб и е починал от кръвозагуба. Просто искам справедливост и този полицай, който искат всичките да награждават: „Защо застреля дете ми като едно куче?“, каза майката.

Според източници на bTV 33-годишният полицай е разказал, че до стрелбата се е стигнало, след като 18-годишният посегнал към чантата си, а служителят на реда решил, че ще извади оръжие. В ефира на предаването „Тази сутрин“ експерти коментираха, че разследването трябва да установи дали униформеният е действал законосъобразно.

„Този полицай действа по сигнал за един път за престъплението и втори път друг сигнал. Този полицай използва целия спектър от правомощия, които има и той трябва да ги използва, защото ако утре се окаже, че той не е действал достатъчно решително, не е пресякъл престъпление, тогава ще има други въпроси“, заяви проф. Калин Гайдаров, бивш директор на института по психология на МВР.

„При всички положение в закона за МВР не се споменава употреба на лично оръжие, има инструкция за използване на оръжие от полицаите и там се говори единствено и само за служебно оръжие“, Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи.

Вижте какво казаха и за използването на оръжие от полицаи в подобни случаи по закон - коментират криминалистът Иван Савов и адвокатът Димитър Марковски.

Междувременно стана ясно, че Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинения по друго разследване за грабеж на двете непълнолетни момчета, които бяха задържани при същия случай след преследване от полицията.