Майката на бившия депутат от ДПС и бивш медиен собственик Делян Пеевски - Ирена Кръстева е поискала да бъде извадена от черния списък на Министерството на финансите.

Документът беше изготвен след американските санкции по закона "Магнитски" срещу Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, и 64 компании, свързани с тях.

В разширения български списък попаднаха още 21 лица и 34 фирми.

В последствие една беше извадена, припомни финансовият министър.

Искане да не са част от "черния списък" има и от страна на хазартните бизнесмени - братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан.

"Възраженията се разглеждат от комисия на база предоставени документи и ако се установи, че липсва свързаност, те, разбира се, ще бъдат извадени от списъка. Една фирма вече беше извадена - "Интралот" от Гърция", заяви Асен Василев.

Междувременно адвокатите на Делян Пеевски в Съединените щати са изпратили серия от писма до властите, от които става ясно че готвят оспорване на включването му в санкционния списък.

Още в началото на юни, веднага след санкциите на САЩ по закона "Магнитски", Пеевски обяви, че ще обжалва решението на Вашингтон и че не е държавен служител и не е нарушавал човешки права.