Главната ни задача в този парламент ще бъде да изпълним волята на народа – да живее в справедлива, богата, просперираща, правова държава. Това заяви в своята декларация от трибуната на Народното събрание Мая Манолова от „Изправи се! Ние идваме!“.

Тя обясни, че тяхната парламентарна група е взела решение да замени в името си „Мутри вън!“ с „Ние идваме“, защото този призив вече не е достатъчен, за да се изгонят мутрите от ежедневието на българските граждани.

„След десетилетия мутризация, провеждана от ГЕРБ, мутрите са добре окопани на всички етажи, във всички власти. Тепърва сблъсъците с тях ще предизвикват катаклизми и турбуленция  в публичния живот. Ние нямаме никакви илюзии, че мутрите доброволно ще се откажат да късат от здравата плът на държавата, но имаме решителността да осветим този процес“, каза Манолова.

Според нея трябва да се променят редица закони, така че в бъдеще „мутризацията“ да не бъде възможна, независимо кой е на власт.

„При първия знак, че се готви подмяна – ние идваме на площадите и на улиците. Волята на хората на тези избори беше кристално ясна, те очакват от формациите на протеста да се обединим и да извършим позитивна трансформация, укоряване и модернизация след десетилетие на застой. Те очакват да застанем зад почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити“, добави тя.   

По думите ѝ тяхната парламентарна група не търси постове. Според нея отговорността за съставяне на кабинет се пада на първата политическа сила – „Има такъв народ“.

„Вашата победа над ГЕРБ слага край на 12-годишна хегемония на ГЕРБ – време на застой и подкопаване на демокрацията. Готови сме за разговори с и ИТН, и с „Демократична България“ за подкрепа на правителство, което да е посветено на дневния ред на българските граждани“, обясни Манолова.

Тя уточни, че още днес ПГ на „Изправи се! Ние идваме!“ ще внесе в деловодството на НС проект да се възстанови работата на Комисията по ревизия да продължи и в новия парламент. Те настояват още за съдебна реформа.

Относно последният доклад на Брюксел за страната ни, Манолова заяви: „Това е поредният разобличаващ документ на ЕК, който подлага на тежка критика състоянието на съдебната система и безконтролната власт на главния прокурор. В чии ръце, ако не в нашите, на 46-ото НС, е отговорността да създадем среда за истинска съдебна реформа“, обясни Манолова.

Мая Манолова добави, че ще внесат още предложение да бъдат изслушани служебните министри на правосъдието и вътрешните работи относно искането да бъде отстранен обвинител №1.