Формацията на Мая Манолова "Изправи се БГ! Ние идваме" поиска оставката на министъра на енергетиката Андрей Живков. Коалицията твърoи, че въпреки актуализирания бюджет, мерките за компенсиране на уязвимите групи в епидемията и кризата с цените на тока се бавят. 

От пресслужбата на Министерския съвет казаха за bTV, че няма да коментират искането за оставка. 

"Първите поели отговорност за три пъти по-скъпия ток трябва да са министърът на енергетиката и КЕВР. Със системните си действия против гражданите, КЕВР допринасят за проблема ежедневно, а министърът имаше месец и половина за действия и не предприема нищо", отбелязва Мая Манолова.  

Тя каза, че искат оставката на министър Живков заради бездействието му, липсата на воля, както и на мерки, които да овладеят повишението на цените на електроенергията.

"Държавата да поеме разликата между реалната и прогнозната цена на тока за бизнеса, определена от КЕВР – 120 лв.", настоя още лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме" на брифинг пред Министерския съвет.

Те призоваха износът на евтин български ток да спре, за да се спаси бизнеса.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" смятат, че може да се направи анализ и да се ограничи или да се спре временно износът на ток, така че евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" да бъде на българския пазар и да подкрепя българските фирми, а не тези в Гърция и в Румъния. 

Преди ден Мая Манолова и "Изправи се БГ! Ние идваме!" настояха лидерите на държавните енергийни дружества, както и съставът на КЕВР, също да бъдат отстранени заради повишаването на цените на електроенергията. 

Според Манолова е ясно, че още от август на енергийната борса се правят спекулативни сделки, в които участват държавни дружества в енергетиката и държавни институции. По думите й, тези държавни дружества и институции, вместо да работят в полза на българските граждани, "опъват чадър над схеми и мръсни, спекулативни сделки в енергетиката".