Безпрецедентна среща на магистрати. Над 700 прокурори и следователи от цялата страна се събраха на Национално съвещание в София.

Те се обявиха против опитите за политическа намеса в работата им и записаха в официална позиция, че независимостта е тяхно право, което държавата е длъжна да осигури.

Искания за оставка на Иван Гешев и засилени мерки за сигурност съпътстваха форума.

Сред гостите имаше политици, депутати, дипломати и експерти, включително и бившият главен прокурор Никола Филчев. Гилдията остро възрази срещу критиките, отправени към държавното обвинение, а главният прокурор заяви, че е застрашена независимостта на институцията.

Магистратите настояват държавата да им гарантира, че ще могат да работят без сплашване и без външна намеса.

Прокуратурата няма да промени стратегията си и ще работи както досега, категоричен беше обвинител номер едно.

„Мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти - едни за хората с милиарди и с политическо и медийно влияние, и други - за останалите българи“, заяви Иван Гешев.

Главният прокурор припомни резултатите - спад на кражбите и грабежите, намаляване на телефонните измами и обвинения срещу действащи политици и бизнесмени.

„Нормални, в кавички, са политическите атаки и опитите да бъде унищожена българската прокуратура, макар и под прикритието на борба за демокрация. Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения. Считам, че всички сега сме тук, защото е достигната червената линия, а тя е – застрашено върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като част от българската съдебна власт“, заяви главният прокурор.

Снимка: Ладислав Цветков


Магистрати се изказваха на трибуната след записване и акцентираха върху политическите атаки срещу прокуратурата.

„Въпреки хулите и въпреки омерзението, ние сме длъжни да отстоим своята независимост. Не бива да допускаме диктатура на мнозинството, на войнстващата некомпетентност, само защото то е по-гласовито“, каза Галина Андреева от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Снимка: Ладислав Цветков


„Напоследък се чуват гласове за лустрация, за реподбор, каквото и да значи това. Това е тази червена линия, която ние не можем да допуснем да бъде прекрачена“, коментира Огнян Дамянов.

„Категорично обаче не приемаме прокурорите, следователите и служителите да бъдат изкупителни жертва на политиците“, заяви Владимир Николов от УС на Асоциацията на прокурорите в България.

„Не ни е страх, уважаеми господа. Отказваме да сме политически заложници в опитите за дестабилизиране на държавата“, каза Петко Петков от УС на Камарата на следователите.

Снимка: Ладислав Цветков

Магистратите гласуваха позиция.

„Предприетите безпрецедентни действия по наказателно преследване предизвикаха безпрецедентен натиск срещу прокуратурата“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева..

Документът ще бъде изпратен в европейските институции.