Позитивното мислене не означава да не си дам сметка, че имам проблем, каза в предаването „120 минути” по bTV психотерапевтът Мадлен Алгафари. „И позитивно мислещите имат трудности в живота. Начинът, по който обаче гледат на тях, е различен. Те ги виждат като шанс за порастване, за справяне, като каляваща тренировка, поука, урок. Това прави позитивната гледна точка към живота, а не липсата на поводи за неприятни преживявания”, подчерта тя.

По повод лавината от тревожност в нашето общество тя разказа за датски професор „по щастие”, който е разказвал за Дания, която е на първо място в доклада на ООН за щастието.

„Всъщност става дума за социална сигурност, оказа се, че там не е сменян от 100 г. нито един закон, освен новите за зелената енергия. Това създава сигурност, защото има алгоритъм, утвърден начин за случване на нещо, няма мъгла. Онова, което вдига тревожността, е неяснотата и липсата на правила”, отбеляза психотерапевтът.

„Но за разлика от скандинавските народи, а и не само от тях, ние имаме много голям ресурс за справяне в мъгла. Българинът в това отношение е изобретателен, защото като дълго му е било трудно, намира много по-органични, здравословни начини за вентилиране – общува, докосва, споделя, търси контакт”, допълни Алгафари.

„Все още имаме много здрави корени в умението да заредим с леснодостъпна положителна енергия батериите си”, каза още тя.

„Опитвам се да бягам от „вентилатора”, от въртележката, с която ми тече обичайното ежедневие, като търся природа, тишина, земя, кал, птици, животни, време за мълчание, за четене и музика. И избирам с кои хора да се срещам”, разкри Мадлен Алгафари рецептата си за по-щастлив живот.