Държавата продължава с подкрепата си към четиримата български граничари, които Турция иска да бъдат съдени. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на парламентарния контрол.

Южната ни съседка търси отговорност на граничарите заради инцидент от преди 10 години. Тогава при арест на турски бракониери в морето край Резово се стига до сблъсък, при който един от нарушителите е прострелян смъртоносно. У нас делото беше прекратено, но в Турция се води друг процес.

Преди месец бургаският съд отказа да проведе ново изслушване на четиримата с мотива, че това е намеса в българския суверенитет и не е допустимо нашите сънародници да бъдат съдени два пъти за едно и също престъпление.

„Изплатена им е помощ от държавата, с която те да платят хонорарите на турските си адвокати. Ще търсим и още начини за подкрепа. Очакваме и подкрепата на обществото, защото става дума за служители, които охраняват държавната граница”, каза още Младен Маринов.

Сигурността на границата

Сигурността на морската ни граница е на ниво, подчерта Маринов, като обаче отбеляза, че напрежението в Черно море касае в по-голяма степен Министерството на отбраната.

„Преди време имахме няколко случаи на опити за прокарване на път за трафик на хора, които бяха осуетени и благодарение на нашите действия този канал не работи“, каза министър Маринов.

В кратки срокове ще се възстанови падналият участък от оградата на границата с Турция, работи се почти денонощно, посочи още Маринов по повод изнесената информация от БСП, че част от оградата по границата с Турция е пропаднала заради интензивни валежи.

„Незабавно се предприемат действия по засилване на охраната на компрометирания участък. В случая са предприети такива с физическо присъствие на граничари и дислокация на термовизионни камери, които да покрият района, така че да не може нарушител да премине безпрепятствено“, заяви той.

По думите му вече текат строително-монтажни дейности на терен.

Търсенето на Арабаджиеви продължава

Продължаваме да търсим и семейство Арабаджиеви, пуснали сме необходимите документи до „Европол“ и „Интепрол“ и чакаме обратна информация, подчерта пред журналисти Маринов.

„Някъде успехът идва бързо, някъде по-бавно. Надявам се, че всичко ще приключи, така че да бъде подсигурен един справедлив процес и те да бъдат осигурени за нуждите на този процес“, допълни Маринов.