Скандал избухна с третата българска изложба в Лувъра, която се подготвя за средата на годината. Експерти от БАН са разтревожени, че експозицията, в която има и православни икони, ще ни представи като "европейска Турция". 

Френската стана изложи своята позиция пред bTV. Изложбата все още не фигурира дори в сайта на Лувъра. Oт музея уточниха, че заглавието за момента е работно и може да има промяна. 

Снимка: btvnovinite.bg

Експозицията ще е част от Департамента за ислямски изкуства. 14 хиляди експоната вътре проследяват развитието на исляма от VII до XIX век и допира с други религии.

Изложбата е озаглавена "Изкуство и култури в България през 16-18 век". 

Снимка: btvnovinite.bg

"Това не е лесен период, с който се захващаме, но мисля, че въпреки трудностите, са се създавали много интересни неща", казва Шарлот Мори, куратор в музея в Лувъра. 

На среща с куратора на Лувъра Шарлот Мори българските експерти разбират, че идеята на изложбата е да покаже взаимодействията между ислямското и християнското изкуство.

"Те се наблюдават на чисто декоративно ниво, много са ограничени, трудно доказуеми и ако ги имате, са от началото на XIX век", смята доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуства към БАН. 

Това, което предизвиква недоволство, е фактът, че сред изложените артефакти ще има православни икони, показани в секцията за ислямско изкуство. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Това прави с една спорна концепция, комбинация между артефакти свързани с две противоречащи си религии. Представете си  Израел да направи изложба в "Метрополитън Музеум", в който се опитва да докаже влиянието на украсата талмудите и на кораните. Има неща, които не бива да се случват. От гледна точка на религията това е светотатство", казва доц. д-р Емануел Мутафов. 

Министърът на културата Боил Банов коментира така: 

Снимка: btvnovinite.bg

"Лувърът се интересува от някакви неща, не аз и вие какво искаме да му дадем,  а той се интересува от някакви периоди".  

Институтът за изследване на изкуства към БАН написа отворено писмо до Боил Банов с молба концепцията  за изложбата да бъде преразгледана.