„Мълчанието на агнетата не трябва да се случва във ВСС. Главният прокурор трябва да разкаже и да обясни какво се е случило, как се е случило, защо се е случило. Той дължи това на магистратите и в частност на всички в прокуратурата”, кзаяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов коментира срещата между Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов в ЦУМ.

Преди седмица стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров се е срещал с директора на „Овергаз” Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ.

Заради разрасналия се скандал Георги Гергов подаде оставка като член на ръководството на левицата, като тепърва предстои да се вземе решение дали да напусне всички ръководни позиции в партията.

„Каките спряха да разговарят, но за сметка на това батковците и братковците започнаха да се срещат”, допълни той.

„Има няколко безспорни факта – среща между двама бизнесмени и главният прокурор, срещата е организирана от единия бизнесмен, нещата се случват седмица преди изборите”, допълни още Панов.

Според него обстоятелствата и обсъжданите теми между тримата са спорни.

„Тази тема трябва да бъде анализирана и коментирана във ВСС”, коментира още Панов, който е и един от вносителите на предложение казусът да бъде разгледан от ВСС.

„Висшият съдебен съвет трябва да покаже институционална реакция, проблемът не трябва да се замита и замъглява с други проблеми, както се е случвало и преди”, допълни Панов.

Панов определи действията на Корнелия Нинова, която поиска оставката на Гергов, като адекватни. „Това обаче е само политическата страна на въпроса”, категоричен е той.

Според Панов авторитетът на съдебната власт е застрашен от настоящата ситуация.