„Случаи като Костинброд, КТБ, подслушването на премиера Бойко Борисов в дома му, КТБ и „ЦУМ-гейт“ сочат, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на тази отговорност“, заяви председателят на ВКС Лозан Панов след срещата си премиера Бойко Борисов.

Тя беше по искане на Панов и нея присъстваха също вицепремиерът Екатерина Захариева, правосъдният министър Цецка Цачева и шефът на кабинета на премиера – Румяна Бъчварова.

Снимка: Ладислав Цветков

„За мен е очевидно, че темата за конституционните промени трябва да бъде отново поставена и без реформа в прокуратурата, такава в дълбочина реформа не може да се случи“, каза Панов.

По думите му „всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието“.

Той добави, че интерпретациите за личен конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров са неоснователни и отново призова за среща с президента Румен Радев, както и с лидерите на всички парламентарно представени партии, за да изложи и пред тях това, което е говорил с премиерът Борисов за съдебната реформа.

Снимка: Ладислав Цветков

Цачева и Захариева не се съгласиха с определението за имитация на реформа, както и с това, че няма как да се контролира държавното обвинение. 

Захариева, която е бивш министър на правосъдието и в момента вицепремиер по съдебната реформа, заяви, че правителството никога не се е опитвало да прави мимикрия на реформа.

Тя добави, че измененията в Конституцията, които Панов иска да бъдат разгледани отново, не трябва да бъдат правени за сметка на други реформи в системата.

„Нашият призив е да работим заедно, да гледаме в една посока и възможно най-бързо да намалим напрежението“, допълни още Захариева.

Заради поведението на част от медиите, Захариева не можа да обясни как може да се разследва прокуратурата у нас.

Вижте повече във видеото:

Впоследствие от Хитрино Борисов коментира: „Аз лично страшно бях притеснен от срещите на омбудсмана, независимия омбудсман, с Корнелия Нинова и партийните функционери в ЦУМ. Спомням си точно, когато паднахме от власт, концерта на Орлов мост от г-н Трифонов и тежкия негативен оттенък, който като протестен вот, се раждаше там. И аз имам много въпросителни, но аз съм оптимист, ще намерим най-доброто възможно решение и реформата в съдебната система няма да бъде дума, щото хората искат бърз процес и справедливост“, каза той.

Цацаров коментира срещата в ЦУМ, но в Брюксел: „Всички тези, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не казаха и дума за това, че ако такива срещи са толкова грешни, дайте да въведем и механизъм, в който всички тези срещи станат явни. Ама не само моите, но и на председателя на ВКС, на членовете на ВСС“.