Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов напомни за пореден път, че все още има държави в Европейския съюз, в които разделението на властите не е проформа.

Пред първия председател на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф Панов даде за пример всички държави, подкрепили замразяването на членството на Полша в Европейската мрежа на съдебните съвети заради съдебната реформа в страната.

Снимка: Ладислав Цветков

„Искането за становище относно замразяването членството на Полша в Европейската мрежа на съдебните съвети от страна на ръководството на мрежата – беше препратено от представляващия ВСС Боян Магдалинчев към българското външно министерство, за да даде становище дали подкрепата на ВСС за полските ни колеги ще навреди на националните ни интереси. На гласуването пък във ВСС – едва четирима души подкрепиха полските магистрати. По тази причина България гласува с „въздържал се”, напомни Лозан Панов.

Снимка: Ладислав Цветков

„В тези държави очевидно разделението на властите не е проформа. Затова те оцениха напълно адекватно опасността от популизма в Полша, който не е само полски феномен. Той съществува вече и в редица други европейски държавни и по тази причина предприеха решителна стъпка, за да се спре разпространението на заразата”, каза още председателят на ВКС.

Лозан Панов посочи още, че  България е вече на 111-то място по свободата на словото в класацията на „Репортери без граници” и допълни, че резултатите от борбата с корупцията достатъчно добре илюстрират как функционира съдебната власт.