„В България ние имаме своето министерство на Народното просвещение и пропаганда по Гьобелсов модел, който завоалира и скрива недостатъците на управлението и го прави с парите от джоба на българския данъкоплатец. Това са медиите на Делян Пеевски. Еквивалент на Йозеф Гьобелс за мен е Делян Пеевски.” Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в студиото на „Тази събота”.

„Когато се разобличават недостатъците на властта, цялата машина с лъжи, клевети и пропаганда се стоварва върху този, който го прави. Това се прави, за да мога аз да замълча”, категоричен е той.

По думите на Панов той никога не се е страхувал за живота си, но не знае докъде могат да стигнат в демонизирането на неговия образ.

„Страх ме е от бездушието на обществото, което очевидно е свикнало да вижда този странен пърформанс с одраните главички и да не реагира”, допълни още той.

„Очевидно това целеше темата да се измести в друга посока. Не съм се почувствал уплашен, но това, което се случи, беше много грозно, подход тип мафия. Това показва, че не в държавата има мафия, а мафията си има държава”, каза още Панов.

По повод скандала „ЦУМ-гейт” (срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ) Панов каза, че не е имало никаква институционална реакция.

„Ние се задоволихме само със самооценката на главния прокурор какво е направил. Той не каза абсолютно нищо, освен че срещата не е била по време на избори. Имаше ли журналисти, които поне тази изпусната реплика да проверят – не, нямаше. Ето защо когато някой говори и разобличава, той е обект и мишена именно на тези медии – медиите на Пеевски”, допълни още Панов.

По повод изказването на Цацаров, че няма сценаристи, а има само изпълнители, Панов коментира, че независимите медии трябва да намерят истината.

Снимка: Ладислав Цветков

„Нека разберем кои са сценаристите и ако главният прокурор смята, че има такива – нека разберем. Там ще се намери връзката между главния прокурор, Делян Пеевски и всички останали”, добави още Панов.

„Аз напълно съзнавам след това интервю какво ще се излее срещу мен от тези Пеевски медии”, каза Панов.

На въпрос дали Панов някога е вършил услуги на политици, той отговори: Вие видяхте какво се случи със есемеса. Бихте ли си помислили, че някой би поискал от мен нещо?

Панов говори за случая, в който той получи есемес от премиера Бойко Борисов, в който пишеше „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме по записа за двете каки. Не го приехме”. Тогава Панов показа есемеса пред медиите и поиска обяснение от премиера Бойко Борисов.

„След като аз имам такова отношение към премиера, това е моето отношение към всички”, категоричен е председателят на ВКС.

„Ако аз спра да говоря, ще бъда последният, който говори”, категоричен е Панов.

На въпрос как ще реагира, ако Пеевски заяви, че ще го съди за асоциацията с Гьобелс, Панов отговори: Аз имам много причини да съдя много хора за това, което говорят и пишат мен. Като публична личност съм длъжен да изтърпя дори и това. Стоя зад думите си и смятам, че моделът, който съществува и се възпроизвежда е модел, който сочи на друг вид държава – недемократична.

Лозан Панов заяви, че няма да подаде исканата оставка, защото не намира причини за това.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!