Опасно време в много градове в страната - паднали дървета, запушени шахти и наводнени улици. Оранжев код беше обявен в цялата страна, но положението стана критично в следобедните часове – предимно в Шуменско, Смолянско, Казанлъшко и Сливенско.

Вятър с пориви над 100 км в час и пороен дъжд имаше в Сливенско. По данни на обсерваторията в града количествата валежи е над 12 литра на кв.м.

Подадени са десетки сигнали за счупени клони и изкоренени дървета. Екипи на пожарната се включиха в разчистването, а от полицията ограничиха временно за движение най-засегнатите участъци.

На пътя Сливен – Петолъчката част от дърво се стовари на пътя – пострада лек автомобил, а шофьорката се размина само с уплаха.

Измерените количества дъжд в Казанлък са близо 25 литра на кв.м. В обедните часове, в близкото село Енина падна ситна градушка. А по много от пътищата в областта имаше счупени клони и паднали дървета.

В столицата екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на пет сигнала, свързани със завирявания в районите „Красна поляна“, „Витоша“ и „Кремиковци“. Няма опасност от преливане на реките. Има обаче засилен контрол върху фирмите, чиято задача е да почистват шахтите от паднали листа.

В Перник проливният дъжд е причинил наводнения както в центъра, така и в някои квартали. От общината съобщават, че към момента в повечето от критичните участъци водата се е оттекла.

След силните порои в Шуменско има жертви - мъж е затрупан от паднала стена на стопанска постройка в село Развигорово, а друг е застигнат по време на бурята във Велики Преслав. Вторият починал мъж е отишъл в покрайнините на града, за да посрещне животните си от паша.

Смерч се е появил в село Лъвино (община Исперих) този следобед. Десетки къщи останаха без покриви. Вижте подробностите във видеото:

Мощна буря със силен вятър и гръмотевици остави за около два часа Смолян без ток. Причината – падналите дървета скъсаха електропроводите. „В момента няма данни за пострадали. Пътищата вече са проходими. Имаме 30 населени места обаче без електричесто“, обясни за bTV старши комисар Симеон Цървуланов, който е директор на РДПБЗН-Смолян. Вижте какво още каза той във видеото:

Добрата новина е, че в следващите часове обстановката в страната ще се успокои. До полунощ валежите навсякъде ще спрат, облачността ще намалее и вятърът ще отслабне. Вижте във видеото какво ще е времето утре:

По темата работиха Красимир Кънчев и Антония Яворова.