След два дни битка с огъня пожарът в Родопите е локализиран, съобщи главен комисар Николай Николов, който пристигна на място, за да координира работата на службите.

Все още има три огнища, които тлеят. С тях се борят 60 души пожарникари, горски служители и доброволци.

Пламъците са обхванали около 600 декара борова гора между селата Старово, Самодива и Стоманци. Димът, който обгърна целия район, наложи евакуация на част от населението.

Снимка: btvnovinite.bg

Засега няма пряка опасност за хората, но силният вятър и пресеченият терен значително затрудняват битката с огъня.

Втори ден хората от село Старово гледат как пожара гори на метри от къщите им и бранят имотите си, наравно с пожарникарите. Гъстият дим, който се стели над цялата планина, наложи евакуация на част от населението. Борът гори като факел, а теренът е трудно достъпен.

В гората се гаси предимно на ръка, но най-големият враг на пожарникарите е вятърът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Голям проблем е вятърът, който непрекъснато променя посоката си както вчера, така и днес“, обясни Сергей Заимов, директор на пожарната в Кърджали. 

В помощ на пожарната са горски служители от две стопанства, за които има реален иск огънят да изпепели хиляди декари бор.

Според кмета на Кирково пожарът е предизвикан от човешка небрежност. 

Полицията разследва причините за пожара. Две са версиите, по които се работи – възможно е да е предизвикан от изхвърлен фас или при приготвяне на зимнина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!