Пореден зрителски сигнал за липса на инсулин в аптечната мрежа в страната. От здравното министерство заявиха за bTV, че продължават проверките на всички нива във веригата за доставките на лекарства. Антоанета Петкова влиза в поредната аптека в Харманли с надежда да намери инсулин за съпруга си, който е с диабет тип 2.

Казват ѝ, че лекарството не е налично. Този отговор жената чува вече месец във всяка аптека в региона. А без инсулин, здравето на съпруга ѝ, който е диабетик от 12 години, е в риск.

„Той е инсулинозависим, не може да живее без този инсулин. Ще получи шок. Ако не се вземе нужната доза сутрин и вечер, той вдига много високи нива на кръвната захар, оттам му се увреждат всички вътрешни органи. Това е животоподдържащо. Търсим го вече от 1 месец, но не е наличен в нито една аптека. В Хасково търсих, в Свиленград, в Харманли всички аптеки обиколих“, казва Антоанета.

Процедурата по замяна на инсулина изисква време, с което семейството не разполага.

Снимка: bTV

„За този инсулин става въпрос. Само тази спринцовка ни е останала, тя стига за 2 дни и половина. След това няма повече. Трябва да се търсят други алтернативи. В Турция, Гърция или където го има“, обясни жената.

Търсим медикамента и в София, но отново липсва.

„Поради не добра доставка и производство в цяла Европа липсват лекарства, не е само тук. Появи се едно, изчезне друго. Ризодег има две форми по здравна каса, но в момента не са налични и от складовете обясниха, че се очакват другата седмица“, каза фармацевтът Константин Калайджиев.

Според фармацевтите заместители има, но когато лекарството е с протокол по здравна каса, то няма как да бъде променяно. От здравното министерство отговориха, че към настоящия момент внесените количества са достатъчни, за да отговорят на нуждите на пациентите.

Те са разпределени към търговците на едро и съответно в аптечната мрежа в цялата страна. И допълват, че се очаква извънредна доставка на допълнителни количества от продукта през следващите седмици. А дотогава семейството на Антоанета ще чака и ще се надява.