На Черно море голяма част от плажовете в началото на летния туристически сезон са без спасители. И тази година  се провежда седмица на водното спасяване, а целта е да се покаже колко е голяма нуждата от това да ходим на охранявани плажове. 

Според данните миналата година над 4500 души са спасените от удавяне, което е с близо 1000 повече от 2017 г. 122 пък са жертвите като 17 от тях са под 18-годишна възраст. 

Снимка: btvnovinite.bg
Обучените професионални спасители за басейн са 600. Близо два пъти по-малко са желаещите да наблюдават плажовете. По-голям наплив от желаещи има за квалификацията „Млад спасител" като за басейн са били 2180, а за море 1321. 

Плажът в Приморско тази година ще е без спасители.

„Предпочитам неохраняем плаж, защото е някак си по-спокойно. Иначе е голяма лудница. Попадала съм (в течение) някой път, така че ме е дърпало наистина самото море навътре, ама се усещам и излизам.", казва Сузана Керемедчиева от Приморско.

Миналата година 17 деца са се удавили. Украинката Наталия внимава, когато влиза в морето, след като миналата година е станала свидетел на инцидент. 
 
„Отиде много навътре, а приятелите му излязоха от водата и не се върнаха за него, а спасителят отиде и го извади”, разказва тя.

„Трябва за последствията да се мисли- дали е дълбоко, не е ли. Студено ли е, опасностите да се мислят.”, напомня на летовниците и плажуващите бившият спасител Йордан Иванов.      
 
Според Българския червен кръст инцидентите всяка година се увеличават. Затова и редовно огранизират обучения за спасители. 

Снимка: btvnovinite.bg
„Отиваме  да се разтовариме, скачаме във водата, влизаме пияни, не се съобразваме с водата и реузлтатът е 122 удавени миналата година, разказва Христо Григоров, председател на БЧК. Затова спасителите съветват да не се подценяват опасностите и да се съобразяваме с инструкциите им. 

Обучените спасители в България са близо 60 хиляди.