Липса на кворум провали днешното заседание на парламента, въпреки че бяха направени два опита за регистрация на депутати. Заради местните избори народните представители са отново на работа чак на 30 октомври.

В зала се регистрираха 112 народни представители при необходими 121. По програма депутатите трябваше да разгледат проект на решение за удължаване на срока на работата на временната анкетна комисия за кибератаката срещу НАП.

След изчерпване на законодателната част беше предвидено да започне петъчният парламентарен контрол, в който трябваше да вземе участие премиерът Бойко Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини министър-председателя, че е саботирал работата на парламента.

„Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, но днес той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген”, посочи Нинова.

От ГЕРБ отрекоха умисъл.

„Петък е ден на опозицията – тя трябваше да организира своето присъствие в зала, за да чуе отговорите на премиера Борисов”. Това посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова.

„Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите народни представители в техните региони”, заяви още д-р Дариткова.

От левицата посочиха, че вчера депутатите от ГЕРБ са били значително повече, но днес ги няма.

„Или не си уважават премиера, или не уважават Народното събрание”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„Нашата група има 6 извинени отсъствия, кандидати за общини, БСП бяха на половината. Мога да кажа, че с нас никой не е водил договорки, със сигурност”, съобщи Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.

„Жалко е, че има подобни ситуации, че сме свидетели на тях. От нашата група може би пет човека отсъстваха, в командировки са”, обьясни Боряна Георгиева от „Воля”.

Според решение на Народното събрание пленарни заседания заради местния вот няма да има от 16 до 25 октомври. През това време ще работят парламентарните комисии.