Линейките на Спешната помощ остават без комуникационна система и джипиес връзка. В края на месец юли Петър Нанев разказа, че е изтекъл договорът между държавата и фирмата, която поддържа комуникационната система на спешните центрове.

Нов търг е трябвало да се обяви още през февруари, но процедурата се е забавила, защото здравното министерството е искало да договори по-ниска цена още преди да бъде обявен конкурс.

Сега фирмата информира с писмо, че спира поддръжката на радиостанциите и джипиес системата, проследяването на обаждания и записите на разговорите, както и връзката със 112 системата, която в момента също е в авариен режим.

Считано от 8 август, в рамките на пет дни, фирмата ще спре поетапно поддръжката на комуникационната система. Причината – след многократни разговори не е постигнато споразумение със здравното министерство. Така, на 13 август Спешните центрове ще осъмнат без обслужване на системата, а работата на служителите ще се усложни.

В някои центрове адресите ще се записват на хартия докато приключи обществената поръчка за избор на нов изпълнител. Очаква се той да бъде ясен в началото на октомври.

„Това, което ще реализираме като загуба ще бъде джипиес проследяването на линейките с изключение на София и София област. Най-лошото, което може да се случи е колегите да пишат на хартия, както е било преди”, заяви зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

В някои центрове в страната няма да има и гласов запис. Уверението е обаче, че проблемите ще са временни – докато приключи новата обществената поръчка.

Тя е за около 4 млн. лв. и предвижда и осигуряване на паник бутон за всеки медицински екип и за всяка линейка.

Всеки един човек, който има нужда от спешна медицинска помощ, ще я получи. В абсолютно същия времеви диапазон и със същото качество, увери Ненков.

С новата обществена поръчка министерството иска да спести 1 милион лева за следващите три години.