Линейка се оказа сред спрените коли при преминаването на правителствен кортеж в центъра на Варна заради срещата в Евксиноград миналата седмица.

Случката е запечатана от очевидец в любителски видеоклип. Има ли нарушение?

Колата на Спешната помощ е първа пред спряната колона на кръстовището пред катедралата,се вижда от клип в социалната мрежа. Владимир Петров минава в този момент оттам.

„Такъв тип постъпка е меко казано недопустима за днешно време при положение, че животът на хората би трябвало да застава на първо място без значение дали се движат господата политици”, коментира очевидецът Владимир Петров.

Справка в Центъра за спешна помощ показва, че линейката е превозвала пациентка до болница.

„Не е била в животозастрашаващо състояние. Медицинското лице е пътувало отзад във фургона до пациентката и самият той каза, че ако е имало такова състояние, той би поискал разрешение линейката да мине без това ограничение”, обясни д-р Мая Рашева.

Линейката е била с включени светлини, но без сирена. Според Закона за движение по пътищата, моторни превозни средства са със специален режим на движение, само когато подават едновременно светлинен и специален звуков сигнал.

„Нашите автомобили се движат с включена светлинна и звукова сигнализация, когато наистина се касае за особено критичен пациент, така наречения „код А” с опасност пряка за живота и здравето”, допълни д-р Мая Рашева.

В кортежа не е имало представител на българското правителство, отговориха от Националната служба за охрана и насочиха към МВР.

От варненската полиция обясниха, че пътният полицай и екипът на Спешната помощ се уточнили на място, че линейката може да изчака.