Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна, а кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

По думите ѝ това се налага тъй като сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд. лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата.

Близо 2000 чакат за саниране по националната програмата, а в бюджета за тази година има средства за саниране на други 2019 сгради, каза още Павлова.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани.

Докато НС не приеме проекта на бюджет за 2017 г., нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори. Позволя ли това, следващата седмица съм първи клиент на прокуратурата, посочи министърът в оставка.

Правителството в оставка предложи увеличение с още 1 млрд. лв. на бюджета на програмата, но на този етап не можем да гарантираме приемственост и нейното продължаване, като се има предвид, че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането, обясниха от ръководеното от нея ведомство.