Поредица от свлачища и срутища са се активизирали по пътищата на територията на цялата страна, съобщи днес в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Причината за това е в дъждовете, не толкова в снежната покривка, уточни тя.

В момента са тежки метеорологичните условия в югоизточните части на страната, сериозни навявания има в Русе и Силистра, посочи министърът. Предварително са били спрени тировете по магистралите и проходите, за да бъдат почистени и да бъде
подсигурен трафикът.

Извън проходите, които са затворени при зимни условия, всички други пътища са отворени, с изключение на тези, по които има свлачища, уточни министър Павлова.

По думите й, свлачищата вече се случват всекидневно и "очакваме това да е годината на сериозните проблеми от гледна точка на свлачищни процеси в цяла България. Това е моето най-голямо притеснение", посочи министър Павлова. Тя допълни, че в момента се прави детайлен анализ на критичните зони. Готвим се по две линии - заради всички бедствия, които се случиха, да подадем голяма апликационна форма за финансиране по линия на Фонд "Солидарност", а от друга страна за превенция и ремонт по линия на програмата за околна среда, където има предвидени средства затакъв тип дейности, обясни министърът.

По думите й, е нужен и авариен спешен ремонт по линията на Комисията по бедствия и аварии, защото "са много тежки нещата".

Ясно е, че няма пари за всички, но ще се опитаме да ги приоритизираме, започвайки от най-важното, добави министър Лиляна Павлова. Тя бе в Пловдив, за да представи пред граждани Националната програма за саниране.