Лидерски битки и напрежение до последния момент – така се очертава да изглеждат евроизборите в България. При Патриотите трите партии най-вероятно ще се явят поотделно. 

В резултат на това се очаква да има и трима водачи – Ангел Джамбазки, Валери Симеонов и Волен Сидеров.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидерска битка ще бъде евровотът и за партия „Воля”, чиято листа ще се води от председателя на партията Веселин Марешки. А при ГЕРБ, макар и неофициално, вече е ясно – водач ще е еврокомисарят ни Мария Габриел.

Снимка: btvnovinite.bg


Според последните социологически проучвания на Европарламента със сигурност депутати в Брюксел ще пратят и БСП и ДПС. При тях обаче все още няма яснота кой ще оглави листите. 

Официално ГЕРБ ще представят листата си на 31 март. Неофициално в проучванията начело е излязла Мария Габриел.

„Имаме нагласи и яснота от постъпващите номинации от цялата страна и мисля, че нашият водач на листата ще е най-добре подготвеният”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Във „Воля” всичко също е ясно. Те вече имат нагласа и за резултата си – един или двама евродепутати. „На първо място най-вероятно ще съм аз, надолу ще бъдат подредени представители на нашите коалиционни партньори”, каза лидерът Веселин Марешки.

При Патриотите все още няма пълен отказ от съвместно явяване, но трите партии се стягат и за самостоятелна игра.

„Аз не държа на всяка цена да водя листа или нещо такова. Не искам да пропускам този удар, който получихме от ВМРО. Това беше изключително неочаквано решение за самостоятелно явяване”, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Вратата към нашите партньори все още не е затворена, но не можем да чакаме до безкрай, има и срокове, които вървят”, посочи евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. 

Волен Сидеров също е възможен водач на листата.

А при БСП все още не е ясно кой ще надделее в сърцата на симпатизантите – Сергей Станишев или Елена Йончева. Развръзката наближава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Някъде около 20 март. Преди това няма да знаем, защото няма да бъде избран”, заяви Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на БСП, като по думите му има и други фаворити.

В ДПС засега запазват пълно мълчание. Листите трябва да са ясни до средата на април.