Лидерите на опозицията са с изтекъл мандат. Оказва се, че изборът на нов председател на БСП закъснява с половин година, а на ДПС с повече от година.

Корнелия Нинова беше избрана за председател на БСП на 8 май 2016-та година. Мандатът й вече е изтекъл, но - изборът се очертава чак в края на септември. Това породи спорове в партията.

Снимка: btvnovinite.bg

„И председателя, и колективните органи са с изтекли мандати, но за разлика от председателя, на колективните органи им изтича мандата след съставянето на нови. Председателят е с изтекъл мандат, намира се в предизборна кампания“, Валери Жаблянов от БСП.

Според други обаче, Нинова продължава да си е лидер и няма пречки за това.

„Мандатът е 4-годишен, но органът, на който е изтекъл мандата, продължава да действа до избирането на нов такъв орган“, казва Филип Попов от БСП.

Идеята за поредно отлагане до септември не се приема добре от всички.

„Не е разумно. това ще доведе до задълбочаване на противоречията и няма да се свали напрежението“, казва Красимир Янков от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

И в ДПС е налице сериозно просрочие. Мустафа Карадайъ е избран през април 2016 г. А по устав мандатът му е тригодишен. Изтекъл е отдавна, преди повече от година.

Въпреки това, кога ще е конференцията и изборът на нов председател на партията все още не е ясно.