Личните лекари ще трябва да събират касовите бележки от пенсионерите за потребителска такса от следващата година.

Само срещу номера на документа, държавата ще им изплаща остатъка от стойността на таксата. Медици предупреждават, че това ще доведе до по-дълги опашки и по-малко време за прегледи.

„Това ми напомня времето преди 40 години, когато трябваше да събираме трамвайни билетчета, да ги лепим и да се отчитаме, защото ни се плащаха транспортни разноски”, сравнява д-р Георги Киряков, общопрактикуващ лекар.

Лидия Николова е категорична – лекарите трябва да бъдат освободени от бумащината, за да могат да лекуват.

Догодина обаче ще се случи точно обратното, предупреждават личните лекари. Касовата бележка, която се издава на пенсионерите за потребителска такса вече ще бъде неразделен документ от отчета на личните лекари. Изискването е записано в Закона за бюджета на Здравната каса.

Само така лекарите ще получават остатъка от таксата от 1,90.

„Ако не му взема този един лев за извършената от мен услуга - това откъде накъде освобождава държавата да ми плати разликата”, заявява д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Личните лекари ще се борят задължението да отпадне.

От Здравната каса обясниха, че изискването се въвежда, за да има цитирам " по-прецизна отчетност на публичните средства", като доплащане от държавата бъде извършено само там, където пенсионерите действително са платили потребителска такса за прегледа.