Личните лекари, които протестират от началото на седмицата, решават днес за по-нататъшните си действия. Това се случва на среща на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари във Велико Търново.

Извънредното съвещание на регионалните представители на личните лекари започна в 10:00 часа. То е при закрити врата, затворено за медиите. Дискусията е свикана извънредно само за 24 часа и на нея джипитата ще обсъждат постигнатите до момента резултати от протеста, както и по-нататъшните си действия. Исканията им все още са неудовлетворени, какъвто е примерът от родопското село Борино:

Докторът от Родопите Митко Хаджиев, който лекува 1400 души, също се включи в протеста на личните лекари. Той беше отличен като един от достойните българи на 2015 година.

Д-р Хаджиев е купил първия си ехограф сам, а втория - по проект.  Обслужва Борино и още пет села в региона. В Борино няма филиал на Спешна помощ. Там личният лекар е на разположение денонощно.

„Филиалът на Спешна помощ в Девин, който идва, поема пациента обработен, с включена система, с направена кардиограма", обясни д-р Хаджиев.

С ехографските изследвания той успява да открие тежки заболявания и спасява пациенти.

Докторът отбелязва, че все повече се увеличават хората с онкологични проблеми. Сред причините за това той посочи Чернобил, стресът, нерационалното хранене, безработицата, социално-икономическите фактори.

Положението на личните лекари става все по-трудно. Доктор Хаджиев е против намаляването наполовина на прегледите по каса на пациенти с високо кръвно налягане.

„Говорим за социално значими заболявания, а се атакува най-голямото - есенциалната хипертония, Предложението беше от 4 прегледа на 2 прегледа. Моите диспансерни са над 550 - 600 хипертоника при 1400”, каза докторът.

Според него няма как и да бъде определена с точност продължителността на един преглед.