Общопрактикуващите лекари настояха за законови и нормативни промени, с които да се предотврати затварянето на лекарски практики. В отворено писмо, изпратено до Министерството на здравеопазването и до Народното събрание, от националното им сдружение изразиха притеснение, че според сега действащите закони това е неизбежно.

Личните лекари, които не са завършили някоя от специалностите „Обща медицина", „Вътрешни болести", „Педиатрия" или „Спешна медицина", ще трябва да преустановят дейността си след юни 2014 г. според Закона за здравето, напомнят от сдружението.

Тогава изтича срокът, според който медиците без една от изброените специалности, могат да работят в индивидуална или групова практика. Също през юни изтича срокът и за тези, които са се зачислили за специализация.

Броят на общопрактикуващите лекари в страната е малко над 4 600. Според националното им сдружение около 43% от тях имат специалност, почти толкова специализират в момента. Данните на столичната организация обаче сочат, че около половината семейни лекари няма да успеят да спазят срока и ще трябва да закрият практиките си, съобщи bTV в края на декември миналата година.

Най-сложна е ситуацията за общопрактикуващите лекари в малките населени места, където трудно може да се намери заместник, докато те специализират.

Допълнително усложнение идва и от това, че три години не е имало прием за специалност „Обща медицина", а тя продължава шест години.