Масово принуждават личните асистенти на деца с увреждания да връщат заплатите си за януари, установи проверка на bTV. Промени в социалното подпомагане доведоха до прекратяване на договорите им по европрограма, а от там и до връщане на парите.

Никол е на 11 години. Майка й е нейният личен асистент, назначен по европрограма. Днес обаче договорът й е прекратен, заради писмо на социалния министър, с което се твърди, че новата месечна помощ от 930 лв. за Никол включва и плащане за асистент.

Според инструкциите, за да няма двойно финансиране на една и съща услуга, парите по европрограмата трябва да спрат от януари. Така община Ловеч моли асистентите на деца с над 90% ТЕЛК доброволно да върнат заплатите си за миналия месец.

„Аз като съвестен гражданин ще го направя, защото не става въпрос за пари, а за адекватна социална политика - искаме промени, които да се случат", коментира Доротея Иванова, майка на дете с увреждания.

Община Ловеч твърди, че социаното министерство е трябвало да изпрати инструкциите си още в края на миналата година. Заради закъснението, сега местната власт няма полезен ход.

Личните асистенти в един от Варненските райони пък вече са върнали заплатите си за януари. Министерството тепърва ще разработва механизъм, по който родителите да кандидатстват за асистенти по национална програма.