Депутатите от ГЕРБ и „Има такъв народ“ - Тома Биков и Филип Станев, влязоха в остър спор от парламентарната трибуна и взаимно се обвиниха в лицемерие. Причина за това станаха днешните дискусии около това дали партийната субсидия да бъде намалена от 8 лева на 1 лев.

Какво казват от ГЕРБ

„В дебата много се употребява думата „лицемерие“. Лицемерие е това, че гледаме този закон днес с пълното съзнание на неговите вносители, че той няма да бъде гледан на второ четене, защото няма да има време“, каза Биков.

По думите му цялата дискусия, която тече вече часове, е за закон, който изначално е ясно, че няма да бъде приет.

„В момента ние заблуждаваме хората, които ни гледат, че обсъждаме нещо наистина, а ние не го правим. Това няма да се случи. Лицемерие е да кажеш, че ще спестиш 21 милиона лева от субсидии и ще ги дадеш за Кодекса за социални осигуряване, пенсии и т.н., които струват около милиард, а може би повече“, каза още Биков.

„Лицемерие е да кажеш, че с тази промяна от 8 лева на 1 лев искаш да смениш модела. Никакъв модел не сменяш, а просто намаляваш субсидията. Да смениш модела означава да промениш начина, по който субсидията се харчи“, допълни Тома Биков и призова „Има такъв народ“ да не заблуждават хората.

Депутатът от ГЕРБ ги обвини, че внасят това предложение в предпоследния ден на 45-ия парламент. По думите му дори самият референдум е бил лицемерен, защото въпросът е бил поставен „изключително несериозно“, а очевидно той е сериозен за избирателите на ИТН.

Какво отговориха от „Има такъв народ“

„Г-н Биков, Вие да говорите за лицемерие от трибуната на Народното събрание е висша форма на лицемерие, познавайки вашият политически път, защото ние като журналисти сме го следили внимателно през годините. Няма да припомняме онази прословута фраза за карикатурата на диктатор, която е Борисов“, каза от своя страна Филип Станев.

„Вие извървяхте един много интересен морално житейски политически път, който за вас може би няма нищо общо с лицемерието. И от Тома Неверни по отношение на Бойко Борисов се превърнахте в Тома Най-верни на същия този премиер, така че много Ви моля не говорете за лицемерие. Вие бяхте част от заслугата, която имахте тогава, част от това да се разпадне старата ви политическа формация и сега тя да не присъства в парламента“, каза още депутатът от ИТН.