Активисти от ЛГБТИ общността образуваха жива верига, за да гарантират спокойното провеждане на прожекция от фестивала на „София прайд филм фест“, пише на БГНЕС.

Акцията беше под надслов „Пазим културата“ - в отговор на призивите в социалните мрежи за саботаж на прожекцията от страна на патриотично и националистично настроени организации.

Снимка: БГНЕС

„Атакувана е не просто гей общността, а културата - това е недопустимо в една европейска страна през 2021 г. Призоваваме цялата общественост да дойде и да се противопостави на посегателството над културата и изкуството“, посочиха организаторите.

В социалните мрежи се надигна вълна от възмущение заради съдържанието на македонския филм „Змия“, тъй като се разказва за приятелство между малко момче и възрастен мъж.

Снимка: БГНЕС

Проведе се и протест срещу прожекцията, на който хората призоваваха за опазване на семейните ценности. В района имаше засилено полицейско присъствие, но до напрежение и инциденти не се стигна..

В действителност, филмът се отнася до предразсъдъците срещу един отхвърлен от обществото човек и едно дете, което успява да погледне отвъд тях, смятат от ЛГБТИ общността, категорични са организаторите.

Снимка: БГНЕС

„Вече от 9 години се провежда това мероприятие, всяка година имаме кино-прожекции, които винаги са протичали мирно, с много хора и с много ентусиазъм. Тази година също протичат с ентусиазъм, но има и много негативно настроение, което се насажда от крайно десни националистически формации“, коментира адвокат Деница Любенова от организация „Действие“.