Самолет на авиокомпания Flydubai със 124 пътници на борда по направлението от Дубай до София се приземи на Летище София малко след 15 ч., информират в официално съобщение от аерогарата. 

Заради съмнения за взривно вещество на борда е бил свикан кризисния щаб на летище София, в който участват специализирани държавни органи, служители на аерогарата и др.

Според процедурите за действие в подобни ситуации самолетът е отклонен на безопасно разстояние, паркиран на отдалечена стоянка и пътниците са свалени от самолета, който e бил претърсен от специализираните служби и нищо опасно не е било открито.

„Това е една стандартна ситуация, при която по съвременните процедури, ако съществува такъв риск, се свиква т.нар. кризисен щаб на летището, в който участват всички държавни ведомства. Участват и специализираните служби и Летище София. Има стандартна процедура, при която самолетът се отклонява, пътниците се евакуират и се извършва проверка. Това, което се случи, беше стриктно прилагане на процедурата. Хората са в безопасност, на самолета няма нищо опасно“, каза Росен Бъчваров, директор „Връзки с обществеността“ към Летище София.

Пътниците са напуснали самолета. От Летище София съобщават, че пристигащите и заминаващи полети продължават да се изпълняват по разписание.

"Видях, че арестуват един мъж, проснаха го на земята, взеха му раницата, имаше полиция, пожарна, жандармерия, барети. В първия момент никой не знаеше какво се случва. Изведоха ни и преместих на 600-700 метра от самолета. Казаха, че трябва да ни претърсват ръчния багаж, който бяхме задължени да оставим в самолета. Казаха, че скоро всичко ще бъде наред искам да благодаря на полицията, че в цялата суматоха проявиха жест към нас и ни донесоха минерална вода за всички", разказа пред bTV пътникът в самолета Димитър Лазаров.

Един дежурен български МиГ-29 е изпълнил стандартната процедура при такива случаи и е излетял от авиобаза „Граф Игнатиево“, за да обезопаси въздушното пространство над Летище София, съобщиха за bTV  от Министерството на отбраната.

Източници на bTV потвърдиха, че след щателна проверка на борда на самолета, Боинг 737 Макс ще излети обратно от София към Дубай, но с близо два часа закъснение.

„Полет FZ 1757 на flydubai от Дубай Интернешънъл (DXB) беше посрещнат от властите при кацането си на Международно летище София (SOF) днес (15 април) като предпазна мярка за разследване на твърдения за заплаха за сигурността. Нашият висококвалифициран екипаж спази стандартната процедура. След проверката за сигурност FZ 1758 получи разрешение да отпътува за Дубай. В момента местните власти провеждат разследване. Извиняваме се на пасажерите за причиненото неудобство, но безопасността на нашите пътници и екипаж остава наш основен приоритет“, казват в официално становище от самолетната компания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!