Препотвърдихме обещанието, че темата за РСМ задължително ще мине през обсъждане в НС, каза говорителят на кабинета Лена Бориславова след края на извънредния коалиционен съвет. 

Коалицията ще действа единно, но нека оставим експертите да работят и да намерят най-добрия начин да е представенa българската позиция и защитена от всеки един партньор, обясни тя.

Важно за нас е да защитим българската позиция във връзка с двустранния договор с РСМ. Търсим решение и нашите диплoмати работят по този въпрос, каза говорителят на кабинета.

"Това няма да е правителството, което ще предаде националния интерес. Когато имаме решение и доклад на МВнР, в който се отчита напредък по българската позиция, ще имаме и предложение към Народното събрание. На този етап не сме там", добави Бориславова. 

Станислав Балабанов от ИТН обясни, че се надява на бъдещи положителни действия от Скопие. 

"Опитахме се в името на конструктивния диалог да обсъждаме наболелите теми по отношение на РСМ, бъдеща актуализация на бюджета. Всяка една партия препотвърди позициите си по отношение на РСМ. Обединихме се, че пистата, по която България трябва да върви е една по този казус. Надяваме се на бъдещи положителни действия от Скопие и дипломатите на МВнР" каза  Балабанов.

Лена Бориславова обяви и че премиерът Кирил Петков не е разговарял все още с президента Румен Радев за необходимостта от свикване на КСНС по темата за РСМ, но са в диалог.

Тя съобщи, че управляващите са обсъждали как да се подобри законодателната дейност и нейното действие.

"Актуализацията трябва да бъде приета в Народното събрание до края на юни. От 6 до 10 юни ще се постараем да бъде разгледано в комисия", заяви тя.

Относно българския „Магнитски” Лена Бориславова каза, че по тази тема има много начална работна група и тя не е засегната на съвета.

Началникът на кабинета обобщи, че тазвечерният коалиционен съвет е бил един от „най-приятните” и ползотворни съвети, които са се случвали досега и добави, че коалицията е твърдо решена да започне да работи още по-добре заедно.

Следващият коалиционен съвет ще е във вторник. 

Вижте още във видеото.