„Данните, с които разполагаме показват, че има заплаха за националната сигурност от поне от половината от експулсираните". Това заяви днес началникът на кабинета Лена Бориславова.

Тя подчерта, че страната ни не иска да прекрати отношенията с Русия.

Пред „Дарик радио“ по-рано днес Бориславова изнесе скандална информация, като се позова на българските служби - че на публични личности се плаща, за да говоря в полза на Русия.

„Това, което ние виждаме и още февруари месец беше установено, е, че има такива говорители, които получават плащания, включително от руската държава - обществени говорители и политически такива. 4000 лева на месец е цената на едни говорител“, каза началникът на кабинета.

А решение за закриване на мисията у нас трябва да вземе външното министерство на руската федерация, възможно е дори да бъде обсъдено и с президента на Русия.

Няма информация кога 70-те служители на руското посолство ще напуснат и как ще се придвижат до Русия. 43-ма от тях са дипломати, а останалите обслужващ персонал. Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че се надява на компромисно решение и изрази съмнения, че дипломатическите отношения между двете държави ще бъдат скъсани.

Като недопустим определи ултиматума от руския посланик и директорът на Института по икономика и международни отношения и бивш посланик на България в Лондон Любомир Кючуков. Според него обаче и българската нота е политическа демонстрация в полето на дипломацията.

Закриване на представителството не означава и прекратяване на дипломатическите отношения, казва още експертът.

Междувременно Гърция изпрати протестна нота до руския посланик в Атина във връзка с изгонването на 8 гръцки дипломати от Русия.

Атина напуснаха 12 руски дипломати, нарушили Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения.