Авторитарните заходи със сигурност не бяха от страна на Кирил Петков. Това каза пред bTV началникът на кабинета Лена Бориславова в отговор на обвиненията на Слави Трифонов, че премиерът Кирил Петков се държи авторитарно.

„От друга страна имахме пробутване на една кандидатура за БНБ на всяка цена и абсолютно никакви диалози и никакви аргументи не можеха да позволят коалицията за излезе с общ кандидат, именно заради поведението на господин Трифонов и ръководената от него политическа сила“, допълни Лена Бориславова.

На въпроса какво стана вторник срещу сряда, Бориславова обясни, че тя самата не може да си отговори:

„Имахме коалиционен съвет, бяхме се разбрали за приемане на бюджета, имахме редица експертни съвети, тристранно обсъждане, което се случи с членовете на съвета за Тристранно сътрудничество. Аз лично се обадих в 8 вечерта във вторник на господин Балабанов да го питам очакваме ли изненади при гласуването на бюджета. След консултации с лидерите, той ми върна обаждането в 9 вечерта и ми каза, че няма да има такива проблеми. На следващата сутрин, не знам какво се е случвало, кой с кого е разговарял и какви мотиви има, но в 10 сутринта министрите на „Има такъв народ“ напуснаха с блъскане и тряскане на врати Министерски съвет още на изявлението: „А сега нека да преминем към гласуване на бюджета“.

Бориславова отбеляза, че като мотиви и причини да си тръгнат са били изтъкнати такива, които според нея са несъстоятелни:

„На първо място имаше претенции за даването на едни 4 милиарда повече за МРРБ, въпреки че в този момент за нас по-важни бяха мерките, които са насочени към пенсионерите и към работещите родители, и в същото време се твърдеше, че бюджетът е бил скрито и тайно прокаран. Съгласувателната процедура е такава, че този бюджет минава през всички министерства точно на министрите на ИТН и точно те са го съгласували без забележки. Аз не мога да си обясня това поведение. Трябва да търсим причините за това поведение и безотговорност някъде другаде“.

Попитана дали биха разговаряли с депутати от опозицията за бюджета, началникът на кабинета отговори:

„Ако някой дойде и заеме принципна позиция, и не иска в замяна парични суми, постове и други подобни, разбира се, че за нас ще е важно с всякакви сили да прокараме бюджета“.

Предложението на БСП за изготвяне на програма за управление до края на годината Бориславова нарече отговорно поведение.

„Това е отговорното поведение, а не да хвърляме правителството под автобуса, защото някой се е почувствал, че му е засегнато егото, а да се търси решение, което да е в полза на всички избиратели“.

Бележката на Балабанов за Македония тя нарече повод да се трупат политически дивиденти, „защото хората от ИТН знаят, че това е чувствителна тема за българския народ“.

Цялото интервю с началника на кабинета Лена Бориславова гледайте в понеделник сутрин в "Тази сутрин".