Българският лекарски съюз поиска оставката на Надзорния съвет на НЗОК заради това, че не е подписал Национален рамков договор за 2015 г. От БЛС настояват, че според юридическите тълкувания днешният отказ е неправомерен и представлява абдикиране от делегирани права.

„Във връзка с днешното решение на НС на НЗОК за неподписване на НРД-2015, както в частта за цени и обеми, така и за вече договорената текстова част, председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов поиска оставката на Надзорния съвет на касата заради некомпетентност”, отбелязаха от БЛС.

Според съсловната организация мотивите на надзорниците, че ако исканите от БЛС пари бъдат отпуснати, ще се появи дефицит, са абсолютна лъжа. „Исканите от лекарите суми са съвсем малки и те представляват 0,5% от бюджета на НЗОК”, обясняват от съюза.

Според БЛС именно надзорниците са протакали непрекъснато и са отказвали да се преговаря адекватно. „От протоколите се вижда, че на заседанията не са идвали повече от трима-четирима души, което говори за предварително подготвен саботаж на преговорите, с оглед самостоятелно управление на НРД”, продължава коментарът.

„БЛС смята още, че ако тези хора не се оттеглят от Надзорния съвет, това означава, че те планират да саботират всякакви реформи в здравеопазването, защото няма да има спокойствие в системата. Не е вярно и твърдението, че текстова и част и „цени и обеми” са едно цяло, това отдавна е промяна в ЗЗО”, пишат още от БЛС.

„Няма да ощетим пациентите за сметка на цените”, заяви днес директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова, която подписа, че договорът няма да бъде подписан. „Мнозинството на Надзорния съвет е от тези, които не са съгласни да подпишат и двата договора. Най-вероятно остава в сила НРД 2014. Законът е дал на НЗОК правото да определя цени и обеми", обясни тя.

Рамковия договор е документът, който определя правилата за функционирането на системата през следващата година. Неподписването му не създава риск за пациентите. При това положение остават в сила правилата от изтичащата година.

Цените и броят на дейностите, които ще ползваме догодина, ще бъдат определени служебно с министерско постановление.

На какви медицински услуги ще имаме право

На всеки пациент от практиката на д-р Георги Киряков се пада под 1 направление годишно. Но правят подробни разчети всеки месец и така никога не излизат на червено. „Коса не ми остана, но тази коса е побеляла от тези направления за последните 15 години. Все няма, няма, няма, няма и няма. Все искат, искат, искат, искат и искат”, обяснява той.

Ако влязат в сила предложените от медиците нови цени на услугите догодина, това ще бъде за сметка на броя им. С този аргумент Надзорът на касата отказа да подпише договора с лекарите.

Медиците наричат аргументите на надзорниците лъжи. „Ние ще ги съдим за това, че те се отказват от делегирани права - нещо, което е договорено, те не искат да го изпълнят”, заяви д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на БЛС.

Ако няма реформи, лекарите изчисляват дефицита в болничната помощ на около 120 милиона лева. Така ще се наложи дейността да се ограничи със 7%.

Болниците, които получат лиценз за дейност след 1-ви януари няма да могат да сключат договор с Касата чак до 2016 г.. Но днес стана ясно, че институцията ще плаща за някои нови дейности - между тях и клинична пътека за детска кардиохириргия - проблем, за коjто няколко пъти сме ви разказвали в bTV.