8-месечното бебе на д-р Татяна Попова – общопрактикуващ лекар от Две могили, беше отнето миналата седмица от социалните служби, след като майката го остави само в колата на общински паркинг в Русе. По информация от служител на паркинга детето е било оставено за половин час в колата на високи температури.

Д-р Попова твърди, че е помолила служителка на паркинга да го наблюдава и е оставила всички прозорци леко отворени, за да влиза въздух.

„Тази история е капан от институции, в които влязох в конфликт. Аз спасявам животи. Трябваше да подам едни документи, детето спеше, не исках да го будя. Сама съм в живота, опитвам се да съчетавам работата и отглеждането на децата. Мястото, на което паркирах колата е пред църква, не вярвах да се случи нещо лошо”, казва лекарката.

Тя подозира, че бащата на детето стои зад този „капан”, защото бившата му жена не приемала връзката им.

Д-р Попова има четири деца – 8-месечно момченце, което в момента е настанено в център за деца в Русе, 2-годишно момиченце, което е на седмична детска ясла, и две по-големи деца, които са избрали да живеят с баща си.

Когато чуят името на д-р Таня Попова, хората от Две могили се притесняват да говорят пред камера. Казват, че не искат да имат неприятности, нито да ги съди, както прави обикновено.

Д-р Попова живее в общинско жилище, след като е била принудена да напусне квартирата си заради неплатени сметки, твърдят съседите й.

Хората от Две могили споделят, че бебето често стои заключено в колата или в кабинета на майка си. Сезирани са социалните служби, викана е и полиция. От местната община потвърдиха единствено, че има редица жалби срещу лекарката.

Лекарският съюз в Русе ще заседава извънредно, за да разгледат поведението на д-р Попова. Ще бъде поискано тя да бъде изключена от лекарската колегия в Русе

„Един лекар не може да действа по такъв начин. Да не говоря за майка, просто настръхвам в момента. Това е срам за лекарската професия”, казва д-р Виделина Моллова, зам.-председател на БЛС-Русе. Очаква се решението да бъде взето в началото на есента.

Всичко е нагласено, д-р Моллова не може да се примири, че имам няколко пациенти от нейното село, контрира д-р Татяна Попова.