Добро е състоянието на премиера в оставка Бойко Борисов, който претърпя  операция заради травма на коляното.

"Операцията не е тежка за пациента. Установена е увреда на менискуса от вътрешната страна на дясното коляно с разкъсване и дислокация на фрагмент от него", обясни доц. д-р Антони Георгиев от УМБАЛ „Софиямед“, където Борисов е опериран.  

"При прегледа се установи, че увредата предизвиква дискомфорт, болка и ограничение на движенията", допълни лекарят.  

По думите му тези увреди са едни от най-болезнените и когато има такава се препоръчва оперативно лечение без отлагане, тъй като няма какво да се подобри.

"Тази болезненост и непрекъснатото ограничение на движението възпалява ставата и води до все по-трудно възстановяване", посочи доц. д-р Антони Георгиев.

Лекарят обясни, че след операцията има облекчен режим на натоварване, тъй като ставите се възстановяват не мигновено, а след известно време.

"Ще трябва време за възстановяване на движенията, отшумяване на болката и евентуално за рехабилитация, тъй като това става, която вече е претърпяла друг вид интервенции, има друг тип увреждания и това ще определи и сроковете за възстановяване", каза доц. д-р Антони Георгиев.

Той уточни, че Борисов е пострадал е по време на футбол. "Обикновено травмата, при която се късат менискуси и връзки, е усукване в коляното", допълни той. "Дали някой го е атакувал в краката или той е направил грешно движение не сме уточнявали", каза лекарят.

Според него още е рано да се прецени кога ще  се възстанови ходенето, тъй като са минали са два – три часа след операцията. "Това е въпрос на толериране на болка, така че това ще се преценява от тук нататък", отбеляза лекарят.

Според него пациентът може най-рано утре да бъде изписан, но не се ангажира с конкретни срокове.