Медиците от бургаската болница, които се грижиха за израелските туристи в първите критични часове след атентата в Сарафово, са обидени и засегнати от думите на софийските си колеги и опитите им да си присвоят заслуги.

Това стана ясно от писмо публикувано от лечебното заведение. Те посочват, че дълго време не са обръщали внимание на омаловажаването на заслугите им, но позицията на доц. Венцислав Мутафчийски е „преляла чашата”. „Дълго време не обръщахме внимание на всичко това, но общественият интерес налага манипулациите да спрат”, заявяват бургаските лекари.

В позицията на военния хирург доц. Венцислав Мутафчийски, изразена пред bTV, лекарите разчитат мнението, че без неговата намеса в бургаската болница положението щяло да бъде критично.

Медиците изразиха уваженията си към колегите им и помощта, оказана от тях. В писмото обаче се посочва, че те са дошли чак през нощта, когато всичко вече е било спокойно. По думите на бургаските лекари, доц. Мутафчийски не е взел водещо участие в операциите, тъй като „водещите оператори бяха наши хирурзи”.

Според документацията в болницата, която показва извършената дейност върху съответния пациент, липсват имената на софийските лекари. Израелските медици, които също помагаха на ранените, са отбелязали бързината и координацията на работещите в МБАЛ-Бургас във важните първи минути след атентата.

Медиците от Бургас получиха награди за своя принос от премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. Трима от лекарите бяха наградени и от министъра на здравеопазването за особени заслуги.