Лекари от общинската болница „Св. Мина“ в Пловдив отстраниха 6-килограмова киста – по-голяма от волейболна топка, при операция на 65-годишна жена.

Кина Дюлгерова от Мадан постъпва в болницата с оплаквания за бързо напълняване. В рамките на месец и половина жената е качила 6 килограма, главно в областта на корема. Пациентката изпитва още затруднено дишане и дискомфорт при хранене.

При прегледа акушер-гинекологът и шеф на АГ отделението в „Св. Мина“ д-р Христо Кунчев установява огромна формация в корема и малкия таз с ограничена подвижност и гладка повърхност. „Надявахме се, че в най-добрия случай това е киста. По-лошият сценарий беше да е злокачествено заболяване“, коментира д-р Кунчев.

За радост образуванието се оказва доброкачествено. Пациентката е добре, но остава под лекарско наблюдение.

Д-р Христо Кунчев отправя призив към жените да посещават редовно АГ-специалисти и да не отлагат прегледи, защото всяко заболяване установено навреме се лекува много по-бързо.

„Още по-бдителни трябва да бъдат жените в менопауза или след менопауза, за които е препоръчително да посещават гинеколог два пъти годишни, дори и да нямат симптоматика“, уточнява гинекологът.