Лекари реаниматори в Бургас връщат към живот 4-годишно момиченце, което се дави в един от комплексите по Черноморието. 

Момиченцето е извадено от басейна без дишане и със спряло сърце. По време на реанимацията на място, сърцето му тръгва и спира няколко пъти, в болницата е прието в кома.

С помощта на лекарите е стабилизирано и спасено. А лекарите алармират, че инцидентите в басейни зачестяват.

В един от хотелските комплекси има 11 басейна. Ако досега не се е стигнало до инцидент, то е благодарение на спасителите, тъй като често родителите оставят децата без надзор.

"Само дете, няма родители покрай него, ескортираме го до рецепция и след 18 минути по часовник те се сещат, че има дете с тях и го търсят. Не могат да плуват децата. Все пак това са деца, не можем да ги оставим и да разчитаме на един пояс", обясни спасителят Момчил Маринов.
 
"И в басейна, и около басейна, както виждате, настилките като са мокри, обикновено винаги се хлъзга, много е опасно. Не трябва да се бяга, да се бутат, да тичат. Също и в басейна не трябва да се борят, да се гмуркат", допълни Георги Йорданов, управител на басейн.
 
Лекарите съветват родителите да наблюдават децата – ако са тихи и не мърдат във водата, обикновено това е сигнал, че нещо не е наред.  
 
„За секунди да остане неподвижно, да спре да диша, да спре да реагира - веднага трябва да се реагира. Деца до 7 години задължително се пускат с придружител възрастен и придружителят трябва да бъде в басейна с детето!", каза медицинската сестра Мария Микова.

"Абсолютно никой, според мен, не проверява плувните басейни, те не подлежат на контрол…ХЕИ, мисля, че от време на време проверяват, но те трябва да са със специалист по водно спасяване от БЧК към тях, което е абсолютно невъзможно в сезон", отбеляза Николай Иванов - инструктор по водно спасяване.
 
Особено опасни са басейните в по-малките хотели, където не наемат спасители.