Бум на урологичните тумори (тумор на пикочния мехур, на простатата, на бъбрека) констатират в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ през последния месец.

Само за последния месец повече от 60% от пациентите, преминали през клиниката, са с карциноми. В тези данни не се включват доброкачествените тумори, за какъвто се счита хиперплазията (уголемяването) на простатната жлеза.

42% от тези онкологични случаи се дължат на карцином на пикочния мехур. На второ място по честота са карциномите на простатната жлеза, а на трето (6%) - туморите на бъбрека, информират от болницата.

Според началника на клиниката акад. проф. д-р Чавдар Славов това са косвените поражения от пандемията от коронавирус. Той посочва, че преди началото на пандемията преди две години броят на тежките урологични тумори е бил наполовина.

Прави впечатление, че пациентите идват в много напреднали форми, с големи туморни образувания.

Зачестили са и случаите с едновременно ангажиране на пикочния мехур и ректума на дебелото черво. Досега в клиниката са оперирали по един такъв случай на година, а само за последния месец те са три.

Какви са симптомите?

Сред основните симптоми, които подсказват за туморно образование в пикочната система, са наличието на кръв в урината, парене при уриниране, често уриниране. Понякога обаче кръвта в урината може да остане незабелязана.

Затова лекарите призовават пациентите да си правят редовно профилактични изследвания. Наличието на повече от 8-10 еритроцита в урината е сигнал, че нещо се случва в пикочните пътища.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!