Лекарите не могат да бъдат поставяни под общ знаменател – такова мнение заявиха директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов и хирургът д-р Петър Грибнев, които реагираха на едно мнение на рапъра Криско, изразено на страницата му във Фейсбук.

Преди два дни той се обърна към своите последователи в социалната мрежа по повод Сирни Заговезни с молба да му бъде простено. В същото време изпълнителят обаче заяви, че цяло професионално съсловие няма да получи прошка от него.„Днес е ден за прошка! Извинявам се ако съм накарал някой да не се чувства добре. И аз прощавам на всички с изключение на селските ни лекари, които са объркали диагнозите и рецептите на много хора, и заради тях си патят!", написа той.

Публикацията беше харесана за по-малко от час от 190 души, но коментарите под нея бяха предимно негативни. Това беше и причината Криско да я изтрие.

Екипът на Александровска болница реагира на следващия ден с отворено писмо, в което заявиха: „Ние не се олицетворяваме с лекарите, които „грешат рецепти“, нито пък с лекарите, които са „объркали диагнозите“. Ние сме ЛЕКАРИ и осъзнаваме важността и отговорността на нашата професия. Затова призоваваме българските медии да не превръщат в „новина“ подобни изявления като това на Криско.”

Всяка година страната ни напускат около 600 лекари и също толкова медицински сестри, а около 80% от новозавършилите медици имат желание да работят в чужбина. Според последния доклад на Българския лекарски съюз по кадровите проблеми в системата на здравеопазване, именно негативната нагласа на обществото към хората с бели престилки е една от основните причини за масовото заминаване на българските здравни специалисти зад граница.

„Никъде извън пределите на България няма такова неуважително отношение към лекарската гилдия. Опростачаването и поругаването на лекарския труд чрез подобни изявление през медиите, води към истинската криза в здравеопазването. Неглижирането на нашия труд и обяснението, че липсват пари за здравеопазване, доведе до това все по-малко хора да искат да учат 12 години за да станат лекари, да носят тежката отговорност за човешкия живот и в крайна сметка, да бъдат хулени. Именно поради тези причини много от младите лекари напускат родината ни и никога няма да се върнат”, се казва още в позицията.

„Колеги ми казаха, че това не трябва да остава незабелязано, много медии решиха да го отразят”, коментира директорът на Александровска болница в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Хирургът Петър Грибнев подчерта, че изразявайки подобно мнение от позицията си на обществено разпознаваеми личности, хора като Криско могат да формират мнение на други хора. „Ние като лекари и учители на бъдещите медици, не можем да допуснем такова обобщаващо отношение, да бъдем вкарани в норма”, заяви той.

Директорът на Александровска болница отново подчерта, че отношението към лекарите като цяло не може да бъде такова. „За да станеш лекар, трябва да усетиш необходимост да помагаш на хората, след което започва къртовският труд – 5 години учене, 6 години специализация. Ние на практика посвещаваме най-хубавите си години на професията в помощ на хората”, категоричен бе д-р Ангелов.

Двамата подчертаха, че грешките са характерни за всяка професия и не бива заради допуснати такива да се налага обобщен негативен образ на цялата гилдия. „Добър лекар се става както световен шампион – с много загуби и с много победи. Ние не помним хората, на които сме помогнали. Помним само хората, които сме загубили”, обясни д-р Костадин Ангелов.

Според него лекарите са „героите на нашето време”, защото продължават да работят в изключително лоши условия и да търпят такива обиди. „Лекарят не е Бог и не е магьосник и понякога смъртта побеждава”, подчерта д-р Ангелов.

Двамата медици обясниха, че с позицията на Александровска болница по повод изявлението на Криско в социалната мрежа не цели да изрази обида от единичния случай. „Днес е Криско, утре ще е някой друг”, посочиха те и призоваха рапъра да поднесе извинения към лекарската гилдия.