Заразен с COVID-19 лекар беше лекуван с антитела от кръвна плазма.

В края на август д-р Момчил Манчев усеща типичните за вируса симптоми – температура и отпадналост.

Няколко дни по-късно съмненията се потвърждават: „В началото показателите ми бяха добри. И се разбрахме да остана за домашно лечение“, разказва той.

Около 5 дни след появата на първите симптоми състоянието му се влошава. Тогава той е приет в инфекциозното отделение на болница „Св. Анна“.

Д-р Манчев е хирург в същата болница и сам разбира, че се нуждае хоспитализация след появата на силен задух.

Лекуват го с кислородна терапия, а после и експерименталното лечение с кръвна плазма. Подобрението идва след няколко дни: „Отдъхнах си, когато започнах постепенно да свалям маската“, спомня си д-р Манчев.

15 дни след приема напуска болницата – с два отрицателни теста, но лечението продължава. Възстановяването след тежка пневмония е един месец.

Най-подходящи за лечение с кръвна плазма са пациенти в тежко състояние, казват хематолози. Важен е и моментът, в който ще се приложи тази терапия.

„Преди да бъде интубиран пациентът е идеалният момент за прилагане – от първия до третия ден от рязкото влошаване. Резултатите са два пъти по-добри, сравнено с преливането на четвъртия ден. Други казват, че до 14-тия ден успеваемостта е около 53%“, обяснява д-р Чавдар Ботев.

Дарители могат да са преболедувалите COVID-19, които имат достатъчно антитела, но поне 2 седмици от оздравяването им.