На 19 октомври празнуват българските лекари. За 17-та година Българския лекарски съюз дава отличия за постижения в медицината.

Наградата "Лекар на годината" спечели доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница, който се грижи за детското зрение.

Откриването на церемонията започна с минута мълчание и посмъртно отличие за лекарите, загубили битката с пандемията.

Тази година има и специална категория „Борба с пандемията – COVID-19“, освен традиционните пет категории.

Сред отличените с нея са началникът на Оперативния щаб - проф. Венцислав Мутафчийски, пулмологът д-р Александър Симидчиев, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, д-р Стефан Узунов, директор на столичната Втора МБАЛ, д-р Сибила Маринова и др.

В тази категория бяха връчени и четири колективни награди - за болница "Пирогов", за ВМА, за Александровска болница и за МБАЛ-Хасково.

Лекарите си пожелаха догодина по това да се поздравяват с приключване на пандемията.

Отличеният доц. Александър Оскар се грижи за детското зрение. 

„В детските очи се крие един цял свят. Това е бъдещето на всяко едно дете“.   

Думите са на доктор Александър Оскар и от малък знаел, че иска да помага. Решава да се посвети на здравето на най-малките, за да им помогне да видят отново света.

Преди 10 години си обещава да няма дете в предучилищна възраст, непрегледано от очен специалист.

„Огромно удовлетворение – да върнеш зрението на едно дете, да видиш щастието в неговите очи, щастието в очите на родителите“, каза д-р Александър Оскар.

В най-тежкия момент от борбата с коронавируса, той  подава ръка и на колегите си. Заедно с Българският лекарски съюз и доброволци събират пари и подкрепят над 500 медици от  цялата страна. 

„Невъзможно е да работим като лекари, ако чувството на солидарност не е водещо и ние не се подкрепяме всеки един момент, особено в ситуацията, в която се намираме в момента“, допълни д-р Оскар.

Знанията си доктор Оскар предава и на бъдещите лекари.

В категорията "Ти си нашето бъдеще" - награда за младите медицински надежди на България, бяха отличени д-р Димитър Цачев от Първа МБАЛ в София, д-р Станислав Коцев от МБАЛ-Пазарджик.

Награди в категорията "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" бяха присъдени на проф. Иво Петров, директор на Клиника по кардиология в "Аджибадем Сити клиник", на д-р Иван Вълканов от болница "Каспела" - Пловдив, на д-р Валерия Хаджийска от Александровска болница, проф. Борис Богов - директор на Александровска болница и д-р Петко Загорчев от МБАЛ-Шумен.

Награди в категорията "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" получиха проф. Огнян Хаджийски, бивш началник на Клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" и доц. Любомир Киров, национален консултант по "Обща медицина", проф.Чавдар Стефанов от болница "Св. Георги" - Пловдив, проф. Атанас Щерев, директор на болница "Щерев".

В днешния ден не можем да кажем, че празнуваме, днес ще отдадем почит на всички колеги, отдали живота си, на тези, които в момента лежат в отделенията и на тези, които се борят за живота на болните, каза председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров, цитиран от БТА.

Той благодари на обществото за подкрепата му към лекарите и професионалистите по здравни грижи. Искрено се радвам, че не станахме свидетели на това, което виждахме в съседните държави, но сега сме изправени отново пред предизвикателство, каза още той и призова за спазване на противоепидемичните мерки.

Гостите на тържеството бяха поздравени от името на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. На церемонията по награждаването присъстваха депутати, заместник-министри, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Диана Ковачева, представители на НЗОК, на съсловните организации, директори на болници и др.