Обилен снеговалеж, закъсали по пътищата автомобили и населени места без ток – така изглеждаше днес значителна част от Източна България.

Наложи се хора да бъдат евакуирани от автомобилите им в Шуменско. Снегът и силният вятър затвориха пътища и изолираха Добрич от останалата част на страната.

В община Суворово обявиха бедствено положение. Най-тежка е ситуацията в селата Драндар, Левски, Изгрев и Калиманци. Според кмета на Суворово осем снегопочистващи машини работят на територията на общината, но силният вятър навява преспи, които стигат до метър.

Силният вятър започна още през нощта, но по обяд вече е обявено частично бедствено положение. Местните власти се надяват той да утихне, за да може да се достигне до блокираните села. За около час Суворово остана без ток поради авария в електропреносната мрежа.

Препоръката на местните власти е да не се тръгва на път в района.

В Шуменско заради навявания десетки автомобили останаха по заснежените пътища. Наложи се дори евакуация на някои шофьори и пътници. Заради аварирал камион властите затвориха за кратко пътя към Силистра до Хитрино, а джип се обърна на изхода на АМ „Хемус“. За щастие пострадали нямаше.

Благодарение на снегорин и спасители от пожарната мъж на хемодиализа от с. Живково успя да стигне до шуменската болница.

Комбинацията между сняг и ураганен вятър създаде проблеми и във Варненско. Не малко превозни средства закъсаха, тъй като шофьорите несъзнателно излизали от пътното платно заради липса на видимост.

Много е тежко положението в община Аксаково. Много от пътищата са непроходими.

Подобно беше положението и по другите пътища между селата северозападно от Варна.

И Добричка област е в капана на зимата, като остана изолирана от останалата част на страната. Всички основни пътища бяха затворени, а на изходите се образуваха колони от чакащи автомобили и изнервени шофьори.

Според пътните служби заради навяванията, видимостта е почти нулева, което пък крие риск за шофьорите.

АМ „Тракия“ между Бургас и Карнобат също беше затворена заради образуването на „снежни фунии“. Те се образуват в откритите участъци на магистралата. Заради силния вятър се получава завихряне, на места се образува и лед.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!