От днес Здравната каса поема функциите на Фонда за лечение на деца и на Комисията за лечение на възрастни в чужбина. Прехвърлянето идва след законодателни промени от края на миналата година.

170 са заварените случаи на деца и възрастни, които предстои да бъдат приключени по новия ред.

Документите за лечение в чужбина вече се подават тук в централата на здравната каса в София. Зад тази врата се подават документите за деца, а зад тази – за възрастни.  Засега това е едиствената възможност за подаване на документи. От октомври това ще е възможно и в районните каси.

Мариела и синът й са сред първите кандидати за одобрение по новия ред. Момчето е със заболяване, за което е нужно лекарство, което не е в списъка с платените от касата. Затова досега семейството е кандидатствало във фонда.

Аника също се надява промяната да сработи. Майка е на дете с бъбречен проблем, което се е лекувало във Франция също чрез фонда. Сега жената кандидатства да бъдат поети разходите за контролен преглед там.

От здравната каса уверяват, че ще продължи да се поема всичко, което и досега. В новосъздадените специализирани комисии ще участват лекари, юристи и икономисти.

"Задължително комисията, преди да излезе с решение, ще изисква становище на външни експерти, или на комисията по трансплатнология за деца и за възрастни", каза д-р Галя Йорданова, НЗОК.

На сайта на касата хората могат да проверят докъде са придвижени документите им. Ще се вижда и на коя дата е насрочено разглеждането, както и окончателното решение. Срокът за него е 14 дни, но за заварените 170 случая, този срок най-вероятно няма да бъде спазен.

Още утре дете заминава за лечение в Австрия по новия ред.