Окръжният съд в Пазарджик потвърди освобождаването под домашен арест на бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков.

Той беше арестуван и обвинен за трагедията във Виноградец, когато по време на детско тържество с неговия пистолет беше застрелян човек при все още неизяснени обстоятелства.

Мотивите на магистратите са, че няма доказателства той да е стрелял, предаде репортер на bTV. 

Прокуратурата отказa да коментира съдебното решение.

Близките на убития Наско Тонкев, които дойдоха в съда, си тръгнаха изключително разстроени. Те са убедени, че Влайков е виновен.

„Трябва да вярваме на съда, за да не ходят безнаказани престъпници по улиците. Трябва да вярваме, че в нашата държава все пак ще има справедливост, отнякъде да се започне и хората да не се страхуват”, каза Павлина Тонкева.

Разследването по случая продължава. Вече са готови част от назначените по делото експертизи. Категорично е доказано, че по ръцете и на Влайков, и на 6-годишното момченце, за което се твърди, че е стреляло, има барутни частици.

От прокуратурата поискаха Влайков да остане зад решетките, за да не окаже натиск върху свидетелите, като се позоваха на експертизите, които сочат, че той е стрелял във фаталната нощ.

Защитата обаче контрира, че е стрелял с газов пистолет, при това преди инцидента. Семейството на простреляния бизнесмен обаче не вярва на тази версия.

Решението на съда е окончателно и не може да се обжалва.